Klíma típusok

Oldalfali klíma
A legnépszerűbb klíma típus

Az oldalfali klímát más néven osztott klímaberendezésnek is nevezik. A rendszer egy kültéri és egy oldalfali beltéri egységből áll. Az oldalfali klíma kis- és közepes méretű helyiségek hűtésére és fűtésére alkalmasak, például

  • hálóhelyiség, gyermek- vagy kisszobák
  • játszószobák
  • kozmetikai vagy fodrász helyiségek
  • orvosi rendelők váró termei
  • kis kiszolgáló egységgel rendelkező boltok
  • kis méretű irodával vagy helyiséggel rendelkező egyéb szolgáltatók

A legelterjedtebb klímaberendezés elsősorban háztartásokban, köszönhetően a kiváló ár-érték aránynak és a letisztult dizájnnak, mely sokféle stílushoz illik. A rendszer felépítése egyszerű, egy kültéri és egy beltéri egységből áll, melyeket egy hőszigetelt ún. hűtőköri csőpár és egy kommunikációs vezérlőcsatorna kapcsol össze kábelcsatornán keresztül vagy a falba vésve.
Másik nagy előnye, hogy a rendszer elektronikus üzemeltetéséhez egy fázis elegendő.

Teljesítménytől függően az osztott klíma két csoportra osztható: a kisebb klímaberendezés 1,5-2 kW-ig, a nagyobb 7-8 kW-ig.

A klíma üzemeltetése közben keletkező ún. kondenzvíz elvezetésével kapcsolatban okosan kell eljárnunk, mert ennek elvezetését/tárolását minden oldalfali klíma típusnál a tulajdonosnak kell megoldani. A kültéri egységet általában a ház oldalfalán “L” alakú fémkonzolon helyezik el, de erre további megoldási lehetőségek is kínálkoznak.

Kazettás klíma
A „láthatatlan” megoldás!

A kazettás klíma telepítésének szükségszerű feltétele az álmennyezet beépítése, ami megoldható gipszkartonból, de vannak elegáns anyagok-megoldások is igény szerint. Ízlésesen kivitelezett módon ideális megoldás szűk helyekre, bármely exkluzív otthonnak vagy tetőtéri irodának díszére válhat. A kazettás klímák minden esetben mennyezeti szennyeződések elleni védelmi funkcióval kiegészítve kaphatóak.

A gyártók törekednek arra, hogy minél vékonyabb legyen maga a klímakészülék, hogy evvel is segítsék a vásárlókat, hiszen a kazettás klíma éppen olyan esetekre nyújthat elegáns, mégis praktikus megoldást, amikor a hagyományos felállás nem kivitelezhető.

Másrészt egy vékonyabbra tervezett modellt sokkal könnyebb „elrejteni”, miközben mindent megkapunk, amit elvárunk egy klímaberendezéstől.

Többnyire tetőtéri kis vagy nagyszobák, irodák klimatizálására alkalmazzák, ahol pl. nem megoldható az ablaknyitás, vagy a szigetelés nem megfelelő és nyáron nagyon felforrósodik a levegő. Ideális és egyben elegáns opció ilyen igényekre a kazettás klímaberendezés.

Légcsatornázható vagy központi klíma
Elegancia és hatékonyság egyben

A légcsatornázható klíma vagy központi klíma segítségével több helyiség hűtése és fűtése is megoldható egyidejűleg. Működési elve az, hogy a beltéri egységből a kezelt, már lehűtött levegő érkezik merev falú csöveken keresztül a célhelyiségbe.

A helyiség felmelegedett levegőjét elszívja a klímakészülék, majd szűrőkön áramoltatva újra lehűti, és a folyamat elölről kezdődik. Ez megoldható úgy is, hogy beszíváskor kinti, friss levegővel keverve érkezzen az áramlat a helyiségbe, így biztosítható a folyamatos szellőzés is.

További nagy előnye, melyért sokan választják, hogy eleganciát kölcsönöz tulajdonosának, mert a légcsatornázható klíma a split klímák beltéri egységeivel ellentétben (variációtól függően), egy-két mennyezeti nyílás elhelyezésével is kivitelezhető.

A másik különbség, hogy a split klímák csak az adott helyiség levegőjét keringetik, míg a légcsatornázható központi klíma esetében erről szó sincs. A komfortérzetet tovább növeli, hogy a hűtött levegő jóval kisebb sebességgel áramlik az adott helyiségekbe, huzat érzete nélkül, így sokkal kellemesebb érzetet kelt. Mindezt tovább fokozza még, hogy a légcsatornázható klíma esetében a zajterhelés szinte nulla, mivel a klíma berendezés a helyiségtől elkülönítve működik.

Amennyiben közepes nyomásértékű, rendkívül sokoldalú és alacsony zajszintű, álmennyezet fölé szerelhető készülékre van szüksége, Önnek a légcsatornázható klíma a legjobb választás.

Az alapmodelleket kiegészíthetjük többféle tartozékkal is, így kereskedelmi egységek, szállodai szobák, konferenciatermek és egyéb, nagy tömeg befogadására képes helyiségek ideális klimatizálására alkalmasak. Diszkréten illeszkedik minden belső környezethez, stílushoz, harmonizálva a már kialakított enteriőrrel.

Parapet / konzol vagy mennyezeti klíma
Okos klíma kis helyekre

A parapet klíma légkondicionáló rendszere hasonló elven működik bármely más split klíma berendezéshez. Alkotóelemei egy beltéri egység és egy, a lakáson kívül elhelyezett kültéri egység.
A beltéri egység a parapet klíma esetében az az elem, melyet a kis helyiségek méretéhez igazodva alkalmazhatunk. Rendszerint a padlóra, vagy egy radiátorhoz hasonlóan a padlóhoz közel (általában az ablak alá) helyezhetjük el ún. konzol vagy mennyezeti kivitelezésben.

Méretének és rugalmas elhelyezhetőségének köszönhetően a parapet klíma helytakarékos megoldás. Diszkréten illeszkedik a helyiség bútoraihoz, a már kialakított stílushoz.
Ideális megoldást jelent pl. tetőtéri lakrész klimatizálására, vagy iroda/üzlethelyiség légkondicionálására, különösen ott, ahol az esztétika és a diszkrét megjelenés is kiemelt szerepet kap.

A parapet klímát egyes esetekben részlegesen még egy álmennyezet mögé is rejtik, így szinte teljesen rejtve marad. Ugyan tény, hogy a parapet klíma berendezés jóval drágább az oldalfali típusnál, azonban olyan vitathatatlan előnyöket is kínál, amelyek speciális igények esetén mégis kifizetődővé teszik a nagyobb befektetést. Jóval hatékonyabb, gyorsabb, fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmas ez a klímaberendezés, melyet akár távirányítással is szabályozhatunk. Ha maximális kényelmet szeretne, ez a klíma típus lehet az Ön megoldása!

20 000 Forint kedvezmény az ECOAC20 kuponkóddal!
FEL